Happy birthday baby!

 
 
I helgen fyllde min fina pojkvän 18 år vilket firades med en stor fest och självklart.. cupcakes! Köpte nyligen en ny bakbok i form av LOLA's cupcakes och där i hittade jag två recept som jag var tvungen att prova. Det blev helt vanliga chokladcupcakes med chokladfrosting och såkallade Bento's som visade sig vara helt underbart goda! En kladdig chokladmuffin med hackad choklad och dumle toppad med vit chokladfrosting. Kan det bli bättre?
 
Som jag kanske nämnt tidigare så söker jag igenom bakböcker och internet efter det perfekta chokladcupcake-receptet. Var inte jätteförtjust i detta från Lola's. Muffinsen var ganska god, om än för lite chokladsmak, men frostingen var ingen höjdare. För söt, för lite choklad och väldigt lös. Som tur var hade jag mina nya tyllar från Crafty cook som räddade situationen med att göra fina blommönster. Formarna jag använde fick jag av svärmor och kommer från Toppits.
 
Lovar att återkomma med recept på Bento's!
 

Fryst GI-cheescake

När min mamma fyllde år tidigare i veckan testade jag att baka denna GI/LCHF-vänliga cheescake. Den blev otroligt god! Istället för en vanlig cheescakebotten gjorde jag en kladdkaksbotten och det var en supergod kombination. En tårta man kan äta med gott samvete helt enkelt.
 
Kladdkaksbotten
200 gram mörk choklad, minst 70%
200 gram smör
4 st ägg
3/4 dl av ICAS sukrin/steviablandning (Stevia strö)
1,5 tsk vaniljpulver
 
Smält smör och choklad i en kastrull. Vispa ägg tillsammans med stevia strö och vaniljpulver till en porös och luftig smet. Häll sedan ner chokladblandningen och vispa igen. Häll ner i en form med avtagbara kanter och låt stå i ugnen i 6 minuter på 200 grader. Ställ sedan in kakan i frysen.
 
Fyllning
400 gram fet färskost
4 st ägg
1 - 1/2 dl stevia strö (efter smak)
2 tsk vaniljpulver
4 dl vispgrädde
1 paket frysta bär (hallon, blåbär el. dylikt)
 
Skilj på ägggula och äggvita i vars en skål. Vispa äggvitorna hårt och ägggulorna tillsammans med stevia strö. Vispa sedan grädden i en seperat skål och blanda ner de frysta bären. Rör ner färskost och vaniljpulver i bunken med ägg och stevia. Rör sedan ner äggvitor och gräddblandning försiktigt i samma skål. Ta ut kladdkaksbottnen från frysen, häll över fyllningen och sätt i frysen över natten. Ta fram minst en halvtimme innan servering och dekorera på valfritt sätt.
 

Bakning på G

Hej! Idag är det full rulle i köket. Imorgon fyller mamma år och jag håller på att förbereda mina nattjästa ostbullar och en god GI-cheescake inför hennes frukostkalas imorgon. Har varit lite svalt på bakningsfronten på sistonde eftersom att vi går på en sträng GI-diet hemma, men imorgon ska vi äntligen lyxa till det med lite nyttig cheescake. Hade varit gott att få smaka lite frallor också, men det är bara att stå emot frestelsen! Nästa vecka blir det ännu mer bak då min pojkvän fyller 18 år!

Mini chokladcupcakes

 
 


Chokladmuffins
50g smör
1 1/2dl socker
1tsk vaniljsocker
1 ägg
1dl varmt vatten
1/2dl kakao
2 1/4dl vetemjöl
1 nypa salt
1 1/2tsk bakpulver

Tärna det rumstempererade smöret och vispa mjukt tillsammans med sockret. Tillsätt ägget och vaniljsockret och vispa allt ordentligt till en jämn smet. Blanda samman varmt vatten och kakao i en skål. Vispa till det löst sig helt. Vispa sedan ner det i smeten. Sikta ner övriga ingredienser noga och vänd försiktigt ned dem tills allt blandat sig. Ställ pappersformar i en muffinsplåt och fyll dem till hälften. Grädda i 180 grader i 10-12 minuter. De är klara när en sticka kommer ut ren. Ta ut dem och låt svalna helt på galler.

Chokladsmörkräm:
50g smör
1dl kakao
3-4dl florsocker
2 msk mjölk

Vispa smöret mjukt. Sikta ner kakao och florsocker, vispa ordentligt. Tillsätt mjölk tills frostingen får rätt konsistens. Vispa länge till en luftig kräm. Spritsa eller bred på dina cupcakes.


Nattjästa ostbullar

Dessa frallorna är otroligt goda och jättesmidiga att baka då alla förberedelser görs på kvällen och sen sätter man bara in dem i ugnen på morgonen. Perfekta om man tex. ska ha ett frukostkalas eller bjuda en vän på brunch. Gjorde dem på min brors födelsedag och dem var väldigt uppskattade här hemma.
 
3 dl mjölk
50 gram jäst
25 gram rumsvarmt smör
1 tsk salt
2 tsk socker
1 tsk bakpulver
7 - 9 dl mjöl (lantbrödsmjöl eller vetemjöl)
1 dl riven ost av valfri sort
 
1 uppvispat ägg
2 dl riven ost av valfri sort
 
Smula jästen i en bunke och häll på mjölk, salt och socker. Rör tills att jästen löst sig. Tillsätt margarinet och osten, blanda väl. Blanda ihop bakpulver och lite mjöl och rör ner i degen. Tillsätt sedan resten av mjölet och arbeta ihop till en smidig deg. Forma degen till runda bullar och lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Lägg sedan över en lätt fuktad handduk och låt stå i kylen över natten.
 
På morgonen sätts ugnen på och bullarna tas ut ur kylen. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö öcer osten. Grädda i 250 grader i ca 10 minuter. Ta ut och ät medans dem är varma.

Heavenly Cupcakes Marshmallow Crispy Brownies

Dessa fantastiska brownies var en del av mitt dessertbord i lördags när jag hade mitt american slumber party för att fira min födelsedag i efterhand med mina vänner. Både bilden och receptet kommer från fantastiska Heavenlycupcake.
 
Fudgy Brownies:
100g smör, osaltat
200g mörk choklad
3 1/2dl socker
4ägg
2tsk vaniljsocker
1 3/4dl vetemjöl
1/2tsk salt

1 påse minimarshmallows

Smält smör och choklad över vattenbad. Ta av från plattan och rör ner sockret så att det löses upp lite i den varma chokladsmeten. När det svalnat lite, tillsätt äggen ett i taget och rör ordentligt mellan varje. Sikta ner vetemjöl, vaniljsocker och salt. Rör ihop med en slickepott så att det precis blandat sig. Klä en form, cirka 20x30cm med bakplåtspapper. Bred ut smeten i botten på formen. Grädda i 175 grader i cirka 25 minuter. Ta ut kakan och fördela en påse minimarsmallows över, grädda i ytterligare fem minuter. Låt kakan svalna helt på galler.

Chokladkrisp:
200g mörk choklad
100g smör
c4-5dl Rice Krispies

Smält smör och choklad över vattenbad. Tillsätt Rice Krispies och blanda ordentligt. Bred över den avsvalnade kakan. Låt stå kallt i några timmar tills det stelnat ordentligt. Helst över natten. Det blir inte några snygga bitar om inte kakan är kylskåpskall.
 



RSS 2.0